Η Νεολαία Δήμου Φοινικαίων τίμησε την μνήμη των 4 παλικαριών του Αλύκου που αγωνίστηκαν για Δημοκρατία και Εθνική Δικαίωση! [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός τίμησε και φέτος την μνήμη των 4 παλικαριών που πριν από 25 ολόκληρα χρόνια έπεσαν νεκροί από βροχή πυροβολισμών των Αλβανών συνοριοφυλάκων στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν στην μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα, για να δουν μια ηλιαχτίδα Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» για 25η συνεχή χρονιά θυμάται και τιμά την μνήμη των τεσσάρων αδικοχαμένων παλικαριών μας, του Θύμιου Μάσιου, του Βαγγέλη Μήτρου, του Θανάση Κώτση και του Αηδόνη Ράφτη, τα ονόματα των οποίων γράφτηκαν με «χρυσά γράμματα» στην σύγχρονη Ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ετσι και φέτος σε συνεργασία με το Δήμο Φοινικαίων, η ιστορική οργάνωση των Βορειοηπειρωτών «ΟΜΟΝΟΙΑ» διοργάνωσε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης, των μαρτύρων της κομμουνιστικής δικτατορίας που αγωνίστηκαν για Δημοκρατία και Εθνική Δικαίωση.

Μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυρόκαστρου κ. Δημήτριος, ακολούθησε μνημόσυνο – τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα η εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων στην Κεντρική Πλατεία του Αλύκου (Πλ. Κύπρου) όπου την εκδήλωση συντόνισε ο διαχειριστής της πρώην Επαρχίας Αλύκου κ. Βασίλης Στούκας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστου, ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Βασίλειος Τόλιος, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής  κ. Γιάννης Καραγιάννης και ο βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν τόσο η ομιλία του Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά όπου μεταξύ άλλων τόνισε οτι «Αυτός ο τόπος ερήμωσε. Μείναμε λίγοι. Η 12η Δεκεμβρίου είναι προσκλητήριο για νέους Αγώνες. Αν κάποτε ο ηρωισμός ήταν κάποιος να σπάσει τα δεσμά δραπετεύοντας στην Ελλάδα σήμερα ηρωισμός είναι κάποιος να επιστρέψει στον τόπο του! Κι αν δεν μπορεί να εγκατασταθεί μόνιμα, ας φροντίσει το σπίτι, το χωράφι ή τους τάφους που έχει εδώ…», αλλά και η ομιλία της συγγενής των 3 εκ των 4 δολοφονηθέντων από το αλβανικό καθεστώς, της νεαρής Δέσποινας Κώτση που με τον καθάριο πατριωτικό λόγο της συγκίνησε τους εκατοντάδες βορειοηπειρώτες που παρευρίσκοντο στην εκδήλωση.

«Απευθύνομαι σε όλους εσάς που είσαστε σήμερα εδώ και φυλάττετε Θερμοπύλες. Ως εκπρόσωπος των οικογενειών, εφιστώ το δικό σας χρέος απέναντι στην Ιστορία, σαν εκείνη την αισθητική λαμπάδα της Δημοκρατίας η οποία ήρθε να φωτίζει θαρρετά τις καρδιές σας και τις ψυχές όλων των μελλοντικών γενεών αυτού του τόπου. Αυτό το χωριό στάθηκε ηρωικό και γενναίο όταν οι περιστάσεις και οι συνθήκες ήταν σκληρές και αδικαιολόγητα βίαιες. Αυτό το χωριό δεν λύγισε και ύψωσε το ανάστημά του όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με τέσσερις δολοφονίες. Οι ηρωικοί κάτοικοι, ΕΣΕΙΣ, αποκαταστήσατε με τον πιο ευλογοφανή τον πιο δεικτικό τρόπο, το κράτος δικαίου, νομιμοποιήσατε την επανάσταση ως εκείνη την αναπόδραστη και αναγκαία αντίδραση απέναντι στην αυθαιρεσία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε αυτά τα δικαιώματα του ανθρώπου αγαπητοί μου οφείλουμε τώρα και εσαεί τον απαιτούμενο σεβασμό! Κάθε πολιτική και πολιτισμική κατάκτηση γεννάτε αδιάκοπα και στηρίζετε στην τήρηση και την διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων. Η ελευθεροστομία, το δικαίωμα να έχει κανείς άποψη, ο σεβασμός της ατομικής ιδιοκτησίας, το δικαίωμα να κατέχει κανείς αυτά που του ανήκουν, η προαγωγή της Παιδείας, το δικαίωμα που έχουν όλοι ανεξαιρέτως στην μόρφωση και τόσα άλλα δικαιώματα είναι η παρακαταθήκη, το ιερό μπαούλο των ιδανικών που σας κληροδοτησαν τα τέσσερα παλικάρια που σκοτώθηκαν για να αναπνέετε εσείς ελεύθεροι! Καλώ από αυτό το βήμα τις οικογένειες των θυμάτων να σταθούν στην πρώτη γραμμή όπως έχουν καθήκον. Ας αφήσουμε τους ήρωές μας, τον Θανάση, τον Θύμιο, τον Αηδόνι και τον Βαγγέλη να μας οδηγήσουν! Αυτήν εδώ την ημέρα να είστε σίγουροι πως είναι μαζί μας. Είναι το χώμα που πατάμε, είναι ο αέρας που αναπνέουμε και είναι ο ουρανός που μας επιβλέπει. Αν τους ρωτούσαμε τί θέλουν να δουν είμαι σίγουρη θα ήθελαν αυτό: Να εγερθείτε από αυτή την στιγμή αντάξιοι των όσων σας κληροδότησαν!», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η νεαρή Δέσποινα Κώτση που καταχειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών σωματείων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο, ενώ το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι της Αλβανικής πολιτείας.

Η Νεολαία Δήμου Φοινικαίων εκπροσωπήθηκε δια του προέδρου της Ιωάννη Μπάρη, του Γενικού Γραμματεα Γιώργου Αθανασίου και της Αντιπροέδρου Μαρίας Παππά.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των 4 ηρώων του Αλύκου ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις, με τους παρευρισκομένους να ψάλλουν με σεβασμό και σε στάση προσοχής τον Εθνικό Ύμνο.

Δείτε φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση:

ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΚΑΙΩΝ

Share This: