Στη μνήμη του Βαγγέλη Κρεμμύδα

0

Όταν στο Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής, στο Καλτσάτι της Βορείου Ηπείρου γράφονταν ο επίλογος του μακελειού που έγινε προχθές στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου εκατοντάδες συγχωριανοί και φίλοι αποχαιρετούσαν τον Βαγγέλη Κρεμμύδα, η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από άλλη μία τυφλή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας με δεκάδες θύματα. Ακούμε σχεδόν ασυναίσθητα τους αριθμούς των θυμάτων, τα μέσα ενημέρωσης επιδίδονται στη μάχη της αποκλειστικότητας των βίντεο και των εικόνων, για να ικανοποιήσουν την περιέργεια μας, ακολουθούν πολιτικές παρεμβάσεις με αυτονόητες δηλώσεις παρηγοριάς και αλληλεγγύης που θα επαναληφτούν στο επόμενο και κλείνει η ειδησιογραφία με τα αθλητικά για να συνεχίσει «ομαλά» η καθημερινότητα μας. Καταλαβαίνεις την τραγικότητα της κατάστασης μόνο όταν αυτή η βία βρίσκει την πόρτα σου, όταν αυτός που έφυγε είναι γνωστός σου, όταν αντικρίζεις τη μάνα του Βαγγέλη, την χήρα σύζυγο του, την εννιάχρονη κόρη του, τα αδέρφια του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα.

Ζούμε σε ένα άλλο κόσμο, σε ένα κόσμο που εξελίσσεται ραγδαία και δεν προλαβαίνουμε να τον καταλάβουμε. Η παγκοσμιοποίηση είναι ίσως αναπόφευκτη αλλά αυτή η πολτοποίηση λαών και εθνών σε τρομάζει. Όχι μόνο από την ανασφάλεια που σου προκαλεί αλλά και από την απώλεια της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής σου ταυτότητας.  Εξοργιζόμαστε με τους πολιτικούς, «αριστεροί» και «εθνικόφρονες» συγκρούονται με παρελθόντα νοοτροπία, με τους πρώτους να διεκδικούν την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας και τους δεύτερους της υπεράσπισης του έθνους ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι απλοί θεατές. Το «κάτι» που πρέπει να γίνει δεν το βρήκαμε ακόμα, και αυτοί που το βρήκαν διαφέρει από χιλιάδες άλλα. Η ιστορία μας διδάσκει πως οι περισσότεροι από αυτούς που βρήκαν το καινοτόμο «κάτι» που έπρεπε να γίνει συνήθως δεν πρόλαβαν να το δουν γιατί υλοποιήθηκε μετά το θάνατο τους αφού καλλιεργήθηκαν συνειδήσεις και ωρίμασαν συνθήκες.

Ο Θεός να δώσει παρηγοριά στην οικογένεια του Βαγγέλη, και ας τον θυμόμαστε όλοι αναζητώντας το «κάτι» για την οικογένεια, το χωριό, την ιδιαίτερη πατρίδα, το έθνος και όλο τον κόσμο, ως ένα μνημόσυνο για την αγαλλίαση της ψυχής του!

Λεωνίδας Παππάς

Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Άγιοι Σαράντα 15 Ιουλίου 2016

Share This: