Ο Ράμα διώχνει τον ΟΑΣΕ από την Αλβανία

0

Παρόλο που η αντιπροσωπεία του Ο.Α.Σ.Ε. στα Τίρανα δεν αποδέχεται επίσημα τη συγγραφή της έκθεσης που δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες σχετικά με βουλευτές και αξιωματούχους της Αλβανίας, φαίνεται πως η αντιπροσωπεία αυτή φτάνει στο τέλος της.
Φήμες ότι ο πρωθυπουργός Edi Rama είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλή της παρουσίας του Ο.Α.Σ.Ε, Florian Raunig, όπου τον απείλησε ότι θα τον διώξει από τη χώρα δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά έρχεται στην επιφάνεια ένα γράμμα του ΥΠΕΞ της Αλβανίας όπου επιβεβαιώνει τη θέληση για απομάκρυνση της αντιπροσωπείας αυτής.
Ανεξαρτήτως των προσπαθειών του πρεσβευτή Florian Raunig να κατευνάσει τα πνεύματα, το έγγραφο έχει προκαλέσει οργή, αγανάκτηση και ένταση στους κύκλους των πολιτικών που κατηγορούνται ως διευθαρμένοι, δολοφόνοι και μέλη της ρώσικης μαφίας. Μετά την αύξηση αυτών που ήθελαν την απομάκρυνση του Ο.Α.Σ.Ε.από τα Τίρανα, η κυβέρνηση έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις.
Στο έγγραφο που το ΥΠΕΞ στέλνει σε όλα τα υπουργεία, υπογεγραμμένο από το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, Κυριάκο Κίρκο, ζητείται να παραδοθούν όλα τα προγράμματα που έχουν με τον Ο.Α.Σ.Ε. αφού ο ρόλος του πια γίνεται όλο και πιο λίγο αναγκαίος.
«Οι θετικές εξελίξεις της αλβανικής δημοκρατίας, η ενδυνάμωση του ρόλου της Αλβανίας στην περιοχή και ευρύτερα, η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και η υποψηφιότητα για κράτος-μέλος υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν φέρει αλλαγές στη συνεργασία μας με τον Ο.Α.Σ.Ε.

Η Αλβανία δεν είναι μόνο καταναλωτής των εκθέσεων του Ο.Α.Σ.Ε. αλλά συμβάλλει σημαντικά στη διαφύλαξη και προώθηση στο ρόλο του οργανισμού στην αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην Ευρώπη. Βλέποντάς το από αυτή τη σκοπιά, οι εξελίξεις στην Αλβανία θα δικαιολογούσαν την αλλαγή της παρουσίας του Ο.Α.Σ.Ε.στη χώρα μας και την συρρίκνωσή της μόνο σε μερικούς τομείς. Το υπουργείο εξωτερικών κρίνει απαραίτητη την επανεξέταση της υποστήριξης του οργανισμού στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, αξιολογώντας όλο και περισσότερο τις δυνατότητές μας να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές» τονίζονταν στο έγγραφο του ΥΠΕΞ.
Επίσης τονίζονταν τα προγράμματα σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Ε.στη συνέχεια να μην είναι ακριβά και να είναι βραχυπρόθεσμα.
«Για αυτό το λόγο, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε: 1. Τα προγράμματα που οι οργανισμοί σας έχουν σε εφαρμογή με τον Ο.Α.Σ.Ε., την αξία τους καθώς και αν υπάρχουν άλλοι εμπλεκόμενοι οργανισμοί. Τις ιδέες που έχετε για υλοποίηση αναγκαίου προγράμματος με τον Ο.Α.Σ.Ε, κατά δύναμιν με λιγότερο κόστος και σε μικρή χρονική περίοδο, και τις δυνατότητες αυτών να στηριχθούν από άλλους διεθνείς οργανισμούς» τονίζονταν στο έγγραφο.

Share This: