Ενταση στη συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας-Αλβανίας

0

– Πολιτικό «θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες για το Κοσσυφοπέδιο
Πρωθυπουργός Σερβίας προς Ράμα: «Δεν επιτρέπω σε κανέναν να μας ταπεινώνει μέσα στο Βελιγράδι»
Η συνάντηση των πρωθυπουργών της Σερβίας και της Αλβανίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, παρ’ ολίγον να έχει επεισοδιακό τέλος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει, μιλώντας για το Κόσοβο. Για τη Σερβία, το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα» επισήμανε, σε υψηλούς τόνους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε προβοκάτσια την αναφορά του Έντι Ράμα στο θέμα του Κοσόβου και δήλωσε ότι η συμπεριφορά του «μιλάει για τις προθέσεις του».

«Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω» συμπλήρωσε, εμφανώς εκνευρισμένος, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, παρά τις «βαριές κουβέντες» που ακούστηκαν από τον ομόλογό του της Σερβίας διατήρησε την ψυχραιμία του και μάλιστα αποκάλεσε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς με το όνομά του, δηλώνοντας ότι δεν είχε κακές προθέσεις.

Πρώτη επίσκεψη αλβανού πρωθυπουργού μετά από επτά δεκαετίες
Το Βελιγράδι επισκέπτεται ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, πρώτη τέτοια επίσκεψη σε σχεδόν επτά δεκαετίες, όπου θα τον υποδεχθεί ο σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για το τέλος Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε μετά το «ποδοσφαιρικό θερμό επειδόσιο» με τη σημαία της λεγόμενης Μεγάλης Αλβανίας, που υπενθύμισε πόσο δύσκολες είναι οι δυναμικές στην περιοχή.

Το Βελιγράδι ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια των Τιράνων» ενώ από την άλλη πλευρά, η αλβανική ηγεσία μίλησε για «εμμονές και εφιάλτες» των Σέρβων πολιτικών.

Πρόκειται για ιστορικής σημασίας επίσκεψη, αφού έχουν περάσει 68 χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι, το οποίο είχε επισκεφθεί το 1946 ο Ενβέρ Χότζα.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία εκτιμούν πως παρότι η επίσκεψη αυτή επισκιάζεται από τα πρόσφατα επεισόδια, μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το γεγονός και μόνο ότι θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες των πρωθυπουργών των δύο χωρών θεωρείται πρόοδος, με δεδομένο ότι το Βελιγράδι και τα Τίρανα έπαψαν να επικοινωνούν σε πολιτικό επίπεδο από τον Ιούνιο του 1948, όταν ο Ενβέρ Χότζα στη ρήξη Τίτο – Στάλιν υποστήριξε τον Σοβιετικό ηγέτη.

Share This: